Saxofoon - ToBe

Doelgroep

Discipline(s)

Locatie(s)

Dag(en)

Doelgroep

Discipline(s)

Locatie(s)

Dag(en)

0
cursussen gevonden
Filter verwijderen

Saxofoon

8+

De saxofoon wordt wereldwijd in alle muziekstijlen gebruikt, maar vooral in de jazz en pop. Je kunt op jonge leeftijd al beginnen met het bespelen van dit instrument!

Heb je een proefles gevolgd voor dit instrument? Geef dit dan bij je inschrijving aan in het veld 'opmerkingen', vermeld ook bij welke docent je de proefles hebt gevolgd.

niveau Alle niveaus
start Gehele seizoen mogelijk
duur 36 lessen
 
wanneer Donderdag
locatie Het Plein, Koningsplein 3, Ridderkerk (Lokaal 203/204)
prijs
maak uw keuze
Inschrijven Proefles aanvragen
vraag
print
share
uw vraag is verstuurd!

Cosimo Gentili

Cosimo Gentili is een half-nederlands/half-italiaanse saxofonist. Op zijn 19de maakt hij de grote stap naar Nederland om zijn droom als muzikant te verwezenlijken. Vier jaar later, in juni 2021, studeert Cosimo af aan Codarts in Rotterdam. Voor zijn eindexamen presenteert hij voor de eerste keer een repertoire bestaande uit enkel originele stukken (voornamelijk voor kwartet, maar ook kwintet en sextet).

Op het conservatorium heeft hij de mogelijkheid gehad om zijn muzikaliteit naar een uitmuntend niveau te tillen dankzij zijn docenten Tineke Postma, Benjamin Herman, Nils Van Haften en componist Paul Van Brugge, en door het spelen met vele muzikanten uit de hele wereld. Maar het was niet alleen maar jammen op Codarts: hier heeft hij ook zijn rol in verschillende settings leren kennen, van leader van een kwartet, tot eerste alt in een orkest.
Een hele belangrijke en stimulerende periode in Cosimo’s opleiding is zijn Erasmus geweest: in 2019 heeft hij de kans gehad om voor 5 maanden in de prachtige stad Barcelona te gaan studeren onder de leiding van saxofonist Gorka Benitez. In Spanje heeft hij zijn kijk op muziek en kunst verder kunnen ontwikkelen.

Cosimo heeft deze jaren veel ervaring opgedaan bij het spelen in een sectie: voor lange tijd heeft hij in de Codarts Big Band gezeten als tweede alt. In deze rol doet hij in 2019 mee aan de “International Big Band Competition”, waar het de tweede prijs wint. In 2019 en 2021 speelt hij als lead in de saxofoon sectie van het Codarts Pop Orkest en ook van de Codarts Big Band zelf.

Cosimo heeft niet alleen in grote bands of orkesten gespeeld, maar ook in kleinere settings. In 2019 begint hij een kwartet onder zijn eigen naam, waardoor hij serieuzer is gaan componeren. In 2021 komen er ook een paar andere projecten bij: co-leider van een duet met de Griekse pianist Yiorgos Bereris (Nunc) en sideman van de band Su Nichel, geleid door drummer Andrea Carta en bassist Dean Montanaro.

Zijn trotste moment? Toen hij in zijn stad Volterra in Italië meespeelde tijdens het jazz festival – dat daar elk jaar plaats vindt – met de ex-drummer van de Pat Metheny Group, Paul Wertico. “Het was zo’n eer om begeleid te worden door zo’n grote naam en talent..! De muziek stroomde vanzelf!” zegt Cosimo.

Cosimo’s invloeden komen voornamelijk uit de oude en moderne jazz scene: natuurlijk Charlie Parker, Duke Ellington, Coltrane, Lee Konitz maar ook artiesten zoals Ben Wendel, Miguel Zenón, Tigran Hamasyan, Kenny Garrett, Patrick Bartley, Ambrose Akinmusire. Europese musici zoals Stefano Cocco Cantini, Ben Van Gelder, Gorka Benitez, Antonio Lizana. In de laatste jaren laat Cosimo zich ook inspireren door andere stijlen en genres: hip-hop (Mac Miller, Kendrick Lamar, JID), klassiek (Stranvinsky, Ravel, Debussy, Luciano Pavarotti), pop (Rappresentante di Lista, Radiohead, Blonde Redhead, Buck Meek), songwriting (Fabrizio de André) Zuid-Amerikaanse muziek (Yamandu Costa, Cesaria Evora, Buena Vista Social Club) en elektronica (Aphex Twin).

In 2021 wordt die ook als finalist gekozen voor het Conservatorium Talent Award, competitie tussen afgestudeerde muzikanten uit heel Nederland.

Kinderen en jongeren kunnen kiezen uit individuele lessen of les in groepjes van 3 t/m 5 leerlingen. Volwassenen kunnen kiezen voor individuele les, dat kan eventueel met een lessenkaart/strippenkaart.

Saxofoon
Je kunt vanaf ongeveer 8 jaar saxofoon les volgen, afhankelijk van je lichaamsbouw. De saxofoon ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het blaast relatief makkelijk. Sterker nog: mensen met astma wordt wel eens aangeraden om op saxofoonles te gaan! Op het mondstuk van de saxofoon zit een riet, net als bij de klarinet. Behalve jazz en pop, kun je ook mooie klassieke muziek spelen. Er zijn verschillende ensembles van ToBe om in mee te spelen.
Kinderen kunnen na een jaar saxofoonles meedoen met het Drechtsteden Jeugdensemble.

Aanschaf
Bij de aanschaf van een saxofoon is het verstandig om met de docent te overleggen. Een goede tweedehands saxofoon kost zo’n €400,-. Het is ook mogelijk een saxofoon te huren bij ToBe.

Lesvormen tot en met 20 jaar:

  • Groepsles: 3-5 personen / 36 lessen / 30 min. per week
  • Individuele les: 1 persoon / 36 lessen / 20 min. per week
  • Individuele les: 1 persoon / 36 lessen / 30 min. per week
  • 5-lessenkaart: 1 persoon / 5 lessen
  • InstrumentKlas: 2-4 personen / 10 lessen

Lesvormen van 21 t/m 24 jaar:

  • Individuele les: 1 persoon / 36 lessen / 20 min. per week
  • Individuele les: 1 persoon / 36 lessen / 30 min. per week
  • 5-lessenkaart: 1 persoon / 5 lessen

Lesvormen vanaf 25 jaar:

  • Individuele les: 1 persoon / 36 lessen / 20 min. per week
  • Individuele les: 1 persoon / 36 lessen / 30 min. per week
  • 10-lessenkaart: 1 persoon / 10 lessen

Huur je instrument bij ToBe
Kijk bij tobe.nl/instrumentenhuur voor meer informatie.

Tegemoetkoming in het cursusbedrag
Dordtpas, Ridderkerkpas en Stichting Leergeld bieden een financiële tegemoetkoming aan kinderen en jongeren (0-18 jaar) van huishoudens met een beperkt budget. Kijk bij tobe.nl/tegemoetkoming-lesgeld

Gratis oefenruimte bij Popcentrale
Als ToBe-cursist mag je in de daluren gratis gebruik maken van de oefenruimtes bij Popcentrale in het Energiehuis (Dordrecht).

Kijk bij tobe.nl/service voor de algemene voorwaarden, vrije dagen & vakanties en meer praktische info.

ToBe Tipt