Theatervoorstelling "En de winnaar is..." vertelt over scheiden - ToBe
share

Theatervoorstelling “En de winnaar is…” vertelt over scheiden

Jaarlijks krijgen zo’n 84.000 kinderen te maken met gescheiden ouders. Dit kan hun ontwikkeling in de weg staan. Erover praten helpt, maar dat vinden jongeren lastig. Om het gesprek op gang te brengen hebben ToBe en Adviespunt Scheiden Kind en Ouderschap met steun van de Gemeente Papendrecht en Stichting De Vluchtheuvel, de Theatervoorstelling "En de winnaar is…" getoond aan 1350 jongeren van CSG De Lage Waard en Willem de Zwijger College.

Wethouders Arjan Kosten (Onderwijs en Volksgezondheid), Jaco van Erk (Sociaal domein) en Jan Dirk van der Borg (Sport, Cultuur en Jeugdzorg) waren aanwezig en getuige van de impact die deze voorstelling maakt.

Acht jongeren beelden emoties uit die worden ervaren: waar is mijn thuis, waar ga ik wonen, krijg ik een nieuw gezin, waar voel ik me veilig? Het doel is een stem geven aan jongeren die kampen met allerlei emoties, zoals onnodige schuldgevoelens.

Flore Koopen, regisseur: “Het is een voorstelling voor én door jongeren. De spelers tonen hun vragen, verdriet en gevoelens.” Eline Vree, Adviespunt SKO: “Ze tonen hun visie op verschillende aspecten van scheiden, zoals wonen in twee huizen, getuige zijn van ruzies, tussen ouders komen te staan maar ook samengestelde gezinnen, nieuwe partners en seksualiteit en identiteit komen terug. Het is belangrijk dat jongeren hun ervaringen en ideeën kunnen delen.”

Veel jongeren hebben hiermee te maken, maar weten vaak niet wat zij met hun emoties aan moeten. SKO kan hen een luisterend oor bieden en adviseren. Zij staan ook klaar voor vragen vanuit scholen, docenten en ouders. Stichting De Vluchtheuvel helpt gezinnen vanuit de christelijke identiteit.

ToBe Tipt