Jeugdtheaterschool Docententeam - ToBe
Home > Jeugdtheaterschool Docententeam
share

Jeugdtheaterschool Docententeam

Het docententeam van ToBe Jeugdtheaterschool bestaat uit enthousiaste theater-, zang- en dansdocenten! Lees hier meer over hun opleiding, ervaring en ambitie.

 • Evi Bosman ZANG
 • Emma de Bruin DANS
 • Lidewij Bouter DANS
 • Yara van Engelen THEATER
 • Saskia Godijn THEATER
 • Roos de Groot DANS
 • Flore Koopen THEATER
 • Femke Lucia Lindemans van Halewijn THEATER
 • Nina Lorenz ZANG
 • Roelof van der Sar MUZIEKTHEATER
 • Pamela Slagveer ZANG
 • Anouk Smulders DANS
 • Hilde Bruin THEATER

EVI BOSMAN | ZANG

Evi Bosman (1995) is een singer-songwriter en woont in Rotterdam. Geïnspireerd door een breed spectrum aan genres als folkrock, alternative indie, jazz en klassiek, schrijft Evi songs met een eerlijke, introspectieve blik. Met haar muziek zoekt ze naar verbinding tussen zichzelf en de luisteraar, door authentieke emotie te onderzoeken in al haar kracht en kwetsbaarheid. Denk aan invloeden van bands als Big Thief en Radiohead, en songwriters als Joni Mitchell en Phoebe Bridgers.
Evi op Spotify >>

EMMA DE BRUIN | DANS

Als kind liep ik al bij ToBe rond bij de theater- en dansafdeling. Ik begon bij de musicallessen en later ben ik doorgestroomd naar de productiegroepen waar ik een aantal jaren in voorstellingen heb gespeeld. Hier heb ik mijn enthousiasme, plezier en liefde voor dans verder ontwikkeld. Ik zat altijd al op ballet en hield heel erg van bewegen. Na de middelbare school studeerde ik aan de MBO Dans in Goes. Na deze opleiding was ik nog niet klaar met studeren en vooral niet met dansen. In 2020 ben ik afgestudeerd als danser, docent en maker aan het Codarts Rotterdam, richting Dance in Education.
Ik geef al jaren les aan verschillende doelgroepen, leeftijden, instellingen en in verschillende landen (China, Gambia, Italië, Nederland). Naast het vele lesgeven heb ik ook ervaring in het creëren van choreografieën en het optreden als danser.

LIDEWIJ BOUTER | DANS

Volgens mijn ouders danste ik al toen ik in de wieg lag.
Het was dan ook niet verrassend dat ik, toen ik nog op de basisschool zat, naar de vooropleiding van de dansacademie ging. Daarna stroomde ik door naar de Havo voor Muziek en Dans en haalde uiteindelijk mijn bachelor diploma Dans (Codarts, Hogeschool voor de Kunsten).
Sindsdien werk ik als danseres en dansdocent. Ik vind het belangrijk om zelf nog steeds met veel plezier te dansen, zodat ik mijn dansplezier kan overbrengen op mijn leerlingen.
Ik geef les aan de allerkleinsten, de alleroudsten en alles wat er tussenin zit. In mijn lessen werken we met verschillende thema’s en inspiratiebronnen. Die kunnen vanuit mij komen maar ook vanuit de leerlingen. Zo leren de leerlingen van mij, maar ik ook van hen en creëren we samen de dansles.

YARA VAN ENGELEN | THEATER

Na mijn opleiding aan de Paul van Vliet Academie voor kleinkunst, ben ik verschillende aspecten van het theater gaan proeven. Zelf spelen, schrijven, regisseren en lesgeven. Tijdens de theaterles komen al die aspecten samen voor mij, de leerlingen zijn aan het spelen, we kunnen samen onze creativiteit erop loslaten en door de leerlingen te regisseren zie ik ze elke week groeien.
Tijdens de lessen staat plezier voorop, want daar begint theater maken mee! Naast plezier bied ik mijn leerlingen de gepaste gereedschappen aan om vrijuit te kunnen spelen en zich zeker te voelen op het toneel. Wanneer we aan een presentatie gaan werken doen we dat samen, de leerlingen verbazen me elk jaar opnieuw met creatieve ideeën en inzichten. Plezier maak je samen, en theater ook!

SASKIA GODIJN | THEATER

In 2021 ben ik afgestudeerd als Docerend Theatermaker aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Mijn lessen zijn speels en fantasierijk. Ik duik graag weg in werelden vol met spionnen, vorsten en dieren. Hierbij gaat het voor mij om plezier hebben, je fantasie de vrije loop laten gaan en jezelf kunnen zijn. Ik vind het belangrijk om in de lessen een veilige plek te creëren waardoor leerlingen zich vrij voelen en dingen durven te doen die ze normaal misschien niet zouden doen. Ik ben een betrokken en enthousiaste docent waarbij de leerling centraal staat en ik wil door middel van theater een bijdrage leveren aan persoonlijke ontwikkeling, spelplezier en verbinding.

ROOS DE GROOT | DANS

Na het afronden van de Havo voor Muziek en Dans aan Codarts in Rotterdam ben ik op doorgestroomd naar de opleiding Docent Dans. Sinds het afronden van Codarts ben ik vooral werkzaam als dansdocent en als danser bij verschillende projecten.
In mijn lessen wordt met name gewerkt aan de creativiteit van de leerlingen, waarbij we werken aan het omzetten van zowel abstracte als concrete thema’s in dans. Verder geloof ik dat er in iedere leerlingen een danser schuilt die ik graag tot optimale ontwikkeling wil laten komen. Iedere leerling loopt een eigen ontwikkelingsproces door, daarom staat persoonlijke aandacht in mijn lessen voorop.

FLORE KOOPEN | THEATER

Mijn liefde voor zang en theater begon al vanaf mijn 6de. Ik ben begonnen op de VMBO theaterschool in Zeeland, waarna ik doorstroomde naar de MBO Theaterschool Hofplein. Na het afronden van mijn studie richting muziektheater ArtEZ conservatorium ben ik aan de slag gegaan als muziektheater performer. Ik ben werkzaam in het vak als actrice, zangeres, stemactrice, trianings actrice en docent in theater en zang. Ik heb in diverse muziektheaterproducties gespeeld en maak deze voorstellingen zelf met heel veel plezier. De connectie van zang en theater op toneel vind ik het mooiste om naar te kijken. Ik maak graag theater wat tot de verbeelding spreekt en waar een ieder zich in kan herkennen. Het dagelijks leven naar theater halen en vergrootten.
Binnen het maken van theater is niks voor mij te gek. Als de kinderen in de les zeggen dat ze iets op locatie willen maken of kostuums en decor nodig hebben wil ik daar binnen de les met ze naar op zoek. Ik hou heel erg van locatietheater en ik laat mij graag als performer en theatermaakster inspireren door de kinderen in mijn lessen. Ik geef les van jong tot oud en kijk graag naar de creativiteit van een leerling. Binnen mijn lessen ga ik graag samen opzoek naar een persoonlijke ontwikkeling van een leerling. Hierin staat persoonlijk aandacht voor mij voorop in de lessen. The sky is the limit!!

FEMKE LUCIA LINDEMANS VAN HALEWIJN| THEATER

Mijn naam is Femke Lucia en ik woon in het prachtige Rotterdam. Eigenlijk heb ik sinds dat ik mij kan herinneren, gedanst, gezongen, gesprongen en gespeeld. Dit kreeg meer richting tijdens het behalen van mijn diploma’s aan de MBO Theaterschool in Rotterdam waar ik tweemaal afgestudeerd ben, als actrice en als interdisciplinair performer. Momenteel ben ik mij ook aan het verdiepen in het schrijven en volg ik een opleiding gericht op schrijven voor toneel en film aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht richting Writing for Performance.Waar de magie van kunst voor mij echt samenkomt is wanneer er contact kan worden gemaakt met de ander en er een ontmoeting plaatsvindt. Daarom ben ik naast al die dingen die ik doe vooral: verhalenverteller. En ligt de kracht van kunst, voor mij, juist in de ‘onverwachte ontmoeting’.

NINA LORENZ | ZANG

Momenteel studeer ik aan het Conservatorium Codarts in Rotterdam en ga ik het laatste jaar (2021-2022) van mijn opleiding Docent Muziek in. Eerder op de Theaterhavo heb ik muziek (zingen) altijd met acteren en dansen gecombineerd. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de ontwikkeling van mijn leerlingen en hoe muziekeen motiverende werking kan hebben. Mijn muzieklessen zitten hierdoor vol met diverse activiteiten. Door te zorgen voor een fijne en veilige sfeer in de groep, wordt er enthousiast gezongen, veel gelachen en geluisterd én leren we veel van elkaar. We gaan samen mooie dingen creëren.

KIKI LUITWIELER| ZANG

Na het behalen van haar Bachelor en Master graad in klassieke zang besloot Kiki op zoek te gaan naar een werkveld waarin ze haar creativiteit, liefde voor verschillende muziekstijlen en passie voor compositie kon combineren. Inmiddels zingt en schrijft ze haar eigen muziek onder de naam Frangi.
In haar lessen besteed ze veel aandacht aan de functie van muziek in het theater en hoe je met simpele bouwstenen zelf muziek kunt maken voor in het theater. “Iedere leerling heeft zijn eigen kracht en daar probeer ik naar opzoek te gaan in de lessen. Sommigen hebben een hoge stem of juist een donkere stem, een flexibele stem of juist een mooie spreekstem. Andere leerlingen zijn weer heel creatief en goed in het bedenken van teksten.”

ROELOF VAN DER SAR | MUZIEKTHEATER

Tijdens mijn bachelor Muziektheater aan Codarts in Rotterdam begon ik met het geven van zang- en spellessen aan verschillende leeftijden. Na mijn afstuderen in 2017 ben ik daarmee doorgegaan, afgewisseld met werk als zanger en performer. Momenteel ben ik bezig met een Master muziektheater aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Het mooie aan theater en muziek vind ik dat het vaak zo diep kan raken en doordringen in je ziel. Dat heeft naar mijn idee alles te maken met contact zoeken tussen spelers onderling en tussen spelers en het publiek. met elkaar verbinden staat daarom centraal in mijn lessen, ook omdat het buiten het theater ook een waardevolle kracht is je verbonden te voelen met je omgeving. In de verbinding ligt vertrouwen, ligt humor, ligt elkaar helpen en ongelofelijk samen uitglijden, dat maakt elke les een bijzonder feestje met elkaar!

PAMELA SLAGVEER | ZANG

Van origine ben ik een Dordtse, maar tegenwoordig woon ik in Rotterdam.
Ik heb opleidingen gevolgd (MBO Muziek-Producer, Conservatorium Alkmaar) waarbij ik onder andere inzicht heb gekregen in de verschillende zangtechnieken die je als zangeres kunt gebruiken. De Complete Vocal Technique is één van mijn specialisaties.
Als Pam Feather sta ik als singer-songwriter en entertainer bekend om mijn herkenbare stemgeluid, catchy songs en energieke optredens.
In 2009 heb ik mijn eerste single Phone Call uitgebracht en in 2010 was de release van mijn  debuutalbum Feather Tales met daarbij de singles Cannot Change The Weather en You.
Op dit moment tour ik met de band Sven Hammond en heb ik net een nieuwe single en EP uitgebracht, Hold Me.
Wil je meer weten over mijn muziek?
Soundcloud, pamfeathers.com en YouTube.

ANOUK SMULDERS | DANS

info volgt

HILDE DE BRUIN | THEATER

In groep 8 werd ik verliefd op theater. De docent gaf toen een improvisatieopdracht in de klas. Ik vond het heel spannend, maar toch stond ik op en ging ik voor mijn klasgenoten spelen. Ik improviseerde een grappig, verzonnen verhaal en ik nam iedereen mee. Er werd gelachen en iedereen luisterde aandachtig naar mij. Het was een geweldig gevoel! Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mee ging doen met een proefles bij ToBe. Na mijn zang, dans en theaterlessen bij ToBe ben ik altijd theater blijven doen. In juli 2023 heb ik mijn theaterdocent diploma ontvangen en nu ben ik terug waar ik zelf begon met mijn theaterlessen, maar nu als docent! Theater gaat voor mij over: samen doen! Ik creëer samen met de mensen met wie ik werk een veilige ruimte. Waar verhalen worden verteld en verzonnen. Een ruimte waar we het dagelijks leven theatraliseren of juist fantasiewerelden creëren. Een ruimte waar we veel bewegen en uitproberen. Door middel van theater wil ik jonge mensen een plek geven waar ze hun eigen talenten kunnen ontdekken en onderzoeken.

ToBe Tipt