share

Theatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Dordtse centrum

Jongeren van de Jeugdtheaterschool laten op 4 en 5 mei lokale verhalen uit de Tweede Wereldoorlog herleven in de locatievoorstelling' Hier was het'. Bezoekers maken met de spelers een wandeling door de geschiedenis in de Dordtse straten tussen het Energiehuis en het Herdenkingsmonument op het Sumatraplein.

De Jeugdtheaterschool doet dit jaar voor de tweede keer mee aan het landelijke project Theater Na de Dam. Door heel Nederland zijn op maandag 4 mei om 21.00 uur theatervoorstellingen te zien die gebaseerd zijn op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. In Dordrecht speelt Hier was het daarnaast ook op dinsdag 5 mei om 19.30 uur.

Verhalen
Voor het maken van de voorstelling spraken de spelers (11 t/m 19 jaar) met ouderen die de oorlog meemaakten en ze deden onderzoek bij Museum 1940-1945. Zo ontdekten ze fascinerende verhalen. De verhalen van de ouderen lieten hen, en straks ook de bezoekers van de voorstelling, op een andere manier naar de stad kijken. Tijdens de wandeling verbinden de jongeren via theater het heden met het verleden, om op die manier de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. Volg de spelers tijdens hun onderzoek en repetities via www.facebook.com/theaterdordrecht.

Energiehuis
Het verhaal begint bij het Energiehuis, de plek waar de gemeentelijke energiecentrale zat. Dit bedrijf leverde een grote bijdrage aan het verzet, door illegale telefoonlijnen te leggen in Dordrecht en naar andere steden. Zo vormt het Energiehuis het symbool voor alle gebeurtenissen in Hier was het. Soms was het spannend, soms verdrietig, maar ook vaak ging het leven gewoon door.

Kaartverkoop
Kaarten voor de voorstelling Hier was het kosten € 6,-, jeugd tot en met 20 jaar betaalt
€ 4,-. De kaartverkoop voor 4 mei verloopt via HIER en voor 5 mei via HIER. Ook is het mogelijk om aan de kassa van het Energiehuis een kaartje te kopen voor beide voorstellingen. De wandeling start op maandag 4 en dinsdag 5 mei vanaf het Energiehuis. In verband met het beperkte aantal plaatsen raden we aan op tijd kaarten te kopen.

Spelers
De spelers van Hier was het zijn: Ruby Bal, Shirley de Bruyn, Levi Croes, Nikki Ekas, Sorsha Finlay, Lotte Kamphorst, Nadyah Lock, Emma Luiten, Dechanvey Rach, Mariska Roggekamp, Damiano Spinelli, Romy Tol, Yentl van Wouwe en Toeranneh Zinaly.

ToBe Tipt

Geef je mening
Geef je mening
over deze pagina
Geen geldig e-mailadres
Geen mening / suggestie ingevuld
Meer feedback achter laten?