share

Tentoonstelling ‘Laat je handen wapperen’

Woensdag 16 juli is de eerste Kunst en Design tentoonstelling geopend in het Energiehuis, Noordendijk 148 te Dordrecht. Deze tentoonstelling loopt t/m vrijdag 1 augustus en is iedere werkdag te bezichtigen van 09.00 uur – 17.00 uur.

Dit jaar hebben Barbara Rinses en haar team zich laten inspireren door de kunst van de Kwakwaka”wakw indianen. Het gaat hier vooral om houten dierfiguren en tekeningen uit hun oorspronkelijke mythen. Het gebruik van strakke gebogen lijnen, diverse vormen van symmetrie en arcering, het grafische beeld en de beperking van kleur spreekt tot de verbeelding. In ieder beeld valt steeds meer te ontdekken. Het bestuderen van deze kunst is een avontuur op zich en het is een uitdaging om dit samen met de jongeren in een werkstuk tot uitdrukking te brengen. Bijgevoegde foto laat een Kwakwaka’wakw totempaal zien met zelf bedachte dieren geïnspireerd door het werk van deze specifieke stam.

Kwakwaka’wakw mondelinge geschiedenis zegt dat hun voorouders ( ‘na’mima ) kwamen in de vorm van dieren door middel van land, zee of onder de grond. Wanneer een van deze voorouderlijke dieren aangekomen was bij een gegeven plek, zou het zijn dierlijke verschijning weggooien en mens worden. Sommige dieren die voorkomen in de oorspronkelijke mythen zijn de Thunderbird , zijn broer Kolus  (de meeuw) , Orca , Grizzly Bear en Chief-spook. Sommige voorouders hebben de menselijke oorsprong en zijn naar verluidt afkomstig uit verre oorden. 

ToBe Tipt

Geef je mening
Geef je mening
over deze pagina
Geen geldig e-mailadres
Geen mening / suggestie ingevuld
Meer feedback achter laten?