share

Reportage repetitie Kerstproductie

Voor de derde keer maakt Schouwburg Kunstmin in samenwerking met ToBe een muzikale, feel good kerstproductie voor de hele familie. Acteur John Buijsman speelt de hoofdrol en repeteert op zaterdagen samen met een grote groep Dordtenaren in het Energiehuis. Projectcoƶrdinator vanuit ToBe, Marjolijn Gunst, schreef een verslag van de repetitie op zaterdag 11 november.

door Marjolijn Gunst

Er wordt dit jaar in verschillende groepen gerepeteerd voor de voorstelling Het Behouden Huysch en dat zorgt ervoor dat een groot deel van het Energiehuis iedere zaterdag gevuld is met enthousiaste deelnemers die verspreid over de ruimtes mooie dingen laten ontstaan.

Verdwaalde pinguïns en ijzige vlaktes
In theaterzaal Machine 3 wordt een spannende achtervolging van een ijsbeer al dansend in scène gezet onder leiding van Redouan. Beneden wordt er door een koor van meer dan 20 personen gezongen over verdwaalde pinguïns en een van de lokalen is omgetoverd tot ijzige vlakte waar de kinderen als echte overwinteraars het decor van Het Behouden Huysch eigenhandig opbouwen. Regisseur Carola en decorontwerper Frans bedenken telkens nieuwe beelden, de kinderen proberen uit hoe je van een tafelkleed een ijsberg kunt maken en ondertussen maakt John Buijsman iedereen aan het lachen met zijn geïmproviseerde grappen. Er hangt een gezellige sfeer tijdens de repetities maar er wordt ook keihard gewerkt.

Scherp blijven
Op tijd inzetten tijdens een meerstemmig lied en vervolgens op precies het goede moment op een toeter blazen kan best lastig zijn met gelach en veel herhalen tot gevolg. Maar de deelnemers deinzen er niet voor terug. Er wordt in de ochtend gedanst, in de middag gezongen en heel de dag wordt er gewerkt aan de scènes, tekst geleerd, en gerapt met het orkest, maar van verslapte concentratie is geen sprake, iedereen blijft scherp “Klopt deze inzet wel, staan we aan de goede kant, misschien kunnen we het eens zo proberen?”. Ik zie de voorstelling voor mijn ogen groeien.

Het Behouden Huysch speelt op 23, 24, 28 en 29 december in de grote zaal van Schouwburg Kunstmin. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op kunstmin.nl.

ToBe Tipt

Geef je mening
Geef je mening
over deze pagina
Geen geldig e-mailadres
Geen mening / suggestie ingevuld
Meer feedback achter laten?