share

Laatste ToBe expositie in biblioheek Dubbeldam

Van 18 augustus t/m 12 september is voor de laatste keer een expositie ingericht van de ToBe kinder cursus ‘tekenen, schilderen en collage’ in de bibliotheek Dubbeldam. De bibliotheek gaat dicht waardoor de mogelijkheid tot exposeren verdwijnt. Afgelopen seizoenen werden aan het einde van de cursus werkstukken van leerlingen zelf tentoongesteld (kinderen van 6 t/m 12 jaar). Ditmaal zijn de rollen omgedraaid en worden er werkstukken getoond van docente Iris van der Stel.

De voorbeeld tekeningen in Dubbeldam zijn gebruikt als lesmateriaal voor de cursus. De vele mogelijkheden van houtskool, pastelkrijt, kleurpotlood, inkt, plakkaatverf zijn duidelijk zichtbaar.. De onderwerpen van de tekeningen zijn bijzonder. De werkelijkheid dient als voorbeeld om na te tekenen of na te schilderen, maar al doende worden dingen vergroot, verkleind, omgekeerd of verknipt. Door combineren ontstaan bijzondere voorstellingen zoals het Picasso kaartspel, een exotische dans, een fascinerend zicht uit een raam en gevaarlijke hindernissen bij het paardspringen.

Tijdens de cursus wordt iedere twee lessen een nieuw werkstuk gemaakt. In elk van de lessen (van 1,5 uur)  wordt een andere teken- en schildertechniek gebruikt. Van de twee mooiste werkstukken van iedere leerling werden de exposities ingericht.  Aan het einde van de cursus krijgen de leerlingen een eigen tekenmap mee naar huis met hun 8 tekeningen.

Open tekenles op 10 september
Als vast onderdeel van de lessen worden aan het eind alle tekeningen op de grond gelegd zodat iedereen ze goed kan zien. Samen met de docente worden dan de werkstukken doorgenomen. Op die manier kunnen de cursisten niet alleen van de voorbeeldtekeningen maar ook van elkaars werk leren. In de bibliotheek van Dubbeldam kunnen nu dus de voorbeeldtekeningen zelf door iedereen worden beoordeeld. Vind je ze leuk? Hou je zelf ook van tekenen? Doe dan mee met de Open Tekenles op 10 september van 13.30 – 15.30 uur in het Polderwiel, Dudokerf 58. In het nieuwe seizoen starten de cursussen op maandag 15 september in het Cultureel Centrum Sterrenburg (16.00 uur – 17.30 uur) en op woensdag 17 september in het Polderwiel Stadspolders (13.30 uur – 15.00 uur).

Komende exposities
Iris van der Stel begon met de lessen voor kinderen bij ToBe in oktober 2006 in de keet naast de bibliotheek Dubbeldam. In totaal zijn er 17 exposities met werkstukken van leerlingen geweest in de bibliotheek. Sommige leerlingen beginnen op hun 6e jaar en blijven trouw tot aan de laatste lessen op hun 12e jaar. Van twee van deze leerlingen zijn binnenkort werkstukken te bekijken in Cultureel Centrum Sterrenburg (Iris, vanaf 23 augustus) en in de bibliotheek Stadspolders (Silke, vanaf 19 augustus).

ToBe Tipt

Geef je mening
Geef je mening
over deze pagina
Geen geldig e-mailadres
Geen mening / suggestie ingevuld
Meer feedback achter laten?