share

Kunstworkshops in de wijken voor 800 jaar stad

ToBe cultuurcentrum en Merwe’s Oratorium Vereniging organiseren vier kunstworkshops waar kinderen en jongeren samen een groot raam met glas-in-lood-effect maken. De ramen die worden gemaakt vormen een vierluik en vertellen het verhaal van de heilige Sura, een Dordtse mythe over het ontstaan van de Grote Kerk van Dordrecht. Het kunstproject is onderdeel van de viering 800 jaar stad én 100 jaar Merwe’s Oratorium Vereniging.

De ramen, van hout en papier, zijn 1.40 bij 2.20 meter en worden in 2020 op verschillende plekken in Dordrecht geëxposeerd. Zo exposeert Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) de kunstwerken tijdens eigen concerten en activiteiten. Meer informatie over de activiteiten staat op dordrecht800.nl. ToBe-docent Yarah Winkelaar geeft de workshops. Het eerste raam is inmiddels gemaakt in het Energiehuis door 20 kinderen van 8 t/m 14 jaar.

Bijzondere editie
Op donderdag 30 januari vond de tweede workshop plaats bij het Da Vinci College. Dit was een hele bijzondere editie, want de deelnemers van de workshop waren deze keer jonge statushouders van 15 t/m 17 jaar die met de workshop een traject van jongerenwerk R-Newt afrondden. Ze ontvingen na afloop een certificaat.

Vieren, samen met de stad!
Bij het kinderkunstproject zijn diverse Dordtse organisaties betrokken. Zo zorgt R-Newt voor de werving van de deelnemers en maken jongeren met een verstandelijke beperking van ASVZ de houten frames van de ramen. Deze jongeren zorgen er ook voor dat de werken naar de locaties worden getransporteerd. De Kinderkunstworkshops zijn onderdeel van het project “Vieren, samen met de stad!” van MOV. Het Dordtse koor bestaat 100 jaar en deelt hierdoor het feestelijke jaar met Dordrecht vanwege de viering van 800 jaar stadsrechten.

Workshops
Op donderdag 6 februari van 16.00 tot 18.30 uur vond de derde workshop plaats bij COKD Kinderopvang in Stadspolders. In de voorjaarvakantie, op maandag 24 februari, is de laatste workshop in wijkcentrum Koloriet in Krispijn van 10.00 tot 12.30 uur.

ToBe Tipt