Theatervoorstelling in de Dordtse binnenstad - ToBe
share

Theatervoorstelling in de Dordtse binnenstad

Jongeren spelen op donderdagavond 4 mei een voorstelling in de straten van de Dordtse binnenstad. De theaterwandeling “Bevrijding zonder afscheid” start om 21.00 uur op het Stadhuisplein en is een productie van ToBe. Het publiek wandelt vanaf het Stadhuisplein onder begeleiding langs de theaterscènes die gebaseerd zijn op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Wie wil meewandelen kan tickets (€ 5,-) bestellen via tobe.nl/agenda.

Samen met theatermaker Yara van Engelen verdiepten de zestien jonge spelers (12-14 jaar) zich in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling is onderdeel van het landelijke Theater Na de Dam dat als doel heeft het collectieve geheugen levend te houden.

Bevrijding zonder afscheid
De spelers spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen de basis van de voorstelling “Bevrijding zonder afscheid”. Een voorstelling over Betsy en Hans, die samen opgroeiden, maar door de oorlog scheiden hun wegen. Ze kunnen niet eens afscheid van elkaar nemen. Hoe vier je vrijheid als je zoveel dierbaren bent verloren? Een voorstelling met toneel, dans en poëzie.

Door heel Nederland
Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Credits “Bevrijding zonder afscheid”
Spel: Ravi Rekker, Roan van Ewijk, Maya Zappeij, Sarah Mooij, Sanne Pol, Merel Bakker, Ilay Stevense, Ilke Boer, Robin van Ewijk, Belle van Pelt, Joris Libert, Yara Naaijen, Isis Menheere, Ava Kloens en Lene Smit
Regie: Yara van Engelen
Tekst: Yara van Engelen
Techniek: Sven Oudenaarden
Productie: ToBe Projectbureau
Met dank aan verhalenvertellers: Mevrouw Martens, Mevrouw van der Starre, Mevrouw Rodrigues

ToBe Tipt