share

Filmische theaterregistratie over vrijheid en de oorlog in Dordrecht

Voor het landelijke project Theater Na de Dam verdiepen elf jongeren zich in Dordtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Op basis van deze verhalen en een onderzoek naar vrijheid (vooral nu) maken ze samen met regisseur Themba Schmitz de theaterregistratie 'Nog steeds'. Deze gaat op maandag 4 mei om 21.00 uur (na de Dodenherdenking) in première op het YouTube-kanaal van ToBe. Ook 40 andere jongerenprojecten in heel Nederlands gaan precies op dat moment online in première.

Op 7 maart was er een indrukwekkende bijeenkomst met ouderen uit Dordrecht die de oorlog hebben meegemaakt. De jongeren hebben vragen gesteld en aandachtig geluisterd naar de verhalen. Die dag hadden we nog de vrijheid om samen te komen in het Energiehuis.

We hadden toen niet kunnen bedenken dat een voorstelling maken over vrijheid zo actueel zou worden als nu. Kunnen we 75 jaar vrijheid wel vieren dit jaar? Online onderzoeken de deelnemers van Theater Na de Dam Dordrecht deze vraag. Ook het repeteren doen ze samen online met Themba.

Ieder jaar maakt ToBe op 4 en 5 mei een theatervoorstelling op een bijzondere locatie in Dordrecht voor Theater Na de Dam. Omdat een live theatervoorstelling dit jaar niet kan, maakt ToBe deze theaterregistratie ‘Nog steeds’.

Première op YouTube
Herdenk met ons mee op maandag 4 mei. De première is om 21.00 uur. Ga HIER naar de film op YouTube. ‘Nog steeds’ wordt ook op dinsdag 5 en woensdag 6 mei ieder uur uitgezonden op RTV Dordrecht.

Theater Na de Dam
Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt (in veel verschillende vormen) iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Team Theater Na de Dam Dordrecht 2020
spel: Bregtje Bal, Sasha Boot, Lotte Hendriks, Nicole Hoorn, Yara Naaijen, Doris Nemes, Sanne Pol, Ravi Rekker, Madelief Roeleven, Emma van Waardenberg, Ward Wietses
trompet: Sadewa Bekker
regie: Themba Schmitz
cinematografie & editing: Zenith Schmitz
choreografie: Lisa Dammiaans
vocaal arrangement: Kiki Luitwieler
techniek: Sven Oudenaarden
productie: ToBe Projectbureau
met dank aan de verhalenvertellers: meneer Bestenbroer, mevrouw Blom, mevrouw Van Broekhoven, mevrouw Harmans Visser, meneer Kaasjager, mevrouw Van Rijn, mevrouw Tetteroo – Poiret

ToBe Tipt