share

De Dordtse Cultuurnacht; Gratis cultuur voor iedereen

De 3e editie van de Dordtse Cultuurnacht vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 oktober. Ook dit jaar weer hét moment om te ontdekken dat Dordrecht ontzettend veel te bieden heeft op het gebied van kunst, cultuur, workshops en creatieve lessen, (pop)concerten en voorstellingen. Tijdens de Cultuurnacht organiseert elke deelnemende organisatie korte voorstellingen en activiteiten die je gratis kunt bezoeken. De deuren staan de hele avond open en de nacht eindigt met een feestelijke Afterparty. Grijp je kans, laat je verrassen, stap binnen en bezoek zoveel mogelijk locaties op één avond.

Deelnemende locaties
De Dordtse Cultuurnacht komt voort uit een samenwerking tussen de Dordtse Cultuurinstellingen: Dordrechts Museum, Onderwijsmuseum, ToBe, Kunstmin, Bibelot, de Popcentrale en Dordrecht Marketing. Dit jaar doen ook DOOR, de Bibliotheek AanZet en Cinema the Movies mee. De locaties worden deze avond met elkaar verbonden door het treintje van Dordrecht Tours.
Kijk hier de ‘teaser’

HET BLOKKENSCHEMA VAN DE DORDTSE CULTUURNACHT

Enkele highlights uit het programma
Energiehuis
De vier cultuurinstellingen Bibelot, Popcentrale, Kunstmin en Tobe cultuurcentrum hebben hun krachten gebundeld om een grootschalige programmering neer te zetten in het Energiehuis. Hieronder lees je wat zij samen voor jou uit de kast hebben gehaald.
In het Atelier 007 ben je zelf glow-in-the-dark-artist bij de Blacklight Paint Experience van ToBe Kunst & Design en je kunt op ieder moment de pop-up dansperformance van ToBe Dans tegenkomen in het gebouw.
In Ketel 1 speelt Dordtse techno producer en dj Cønjecture speciaal voor de Dordtse Cultuurnacht een bijzondere set in samenwerking met muzikanten van het Bach festival. Deze unieke combinatie van rauwe techno en prachtige strijkers schept hoge verwachtingen. Ook hiphop/soul artiest Kay Slice (eerder frontman van de Dordtse hiphopformatie Brandwerk) treedt op en wordt bijgestaan door zijn solide liveband.
In Brandstof brengt TWINS galmende dreampop, vergelijkbaar met de Nederlandse bands Klangstof en Moss. Pocket Knife Army zorgt voor afwisseling met elektrorock uit een paralel universum. Opvallend is ook de anti-rook lobby die dit jaar gehost wordt door drum ’n bass feest HRTZ. Een heerlijk intieme techno show á la de Boiler Room feesten in de rookruimte van het Energiehuis.
Tijdens de Dordtse Cultuurnacht zie je te gekke artiesten met Dordtse roots in en rondom de Popcentrale, waaronder zangeres en songwriter LIJO, rapper Far I (met band!) en het nieuwe synthpop-project Juncker, van Bottles of Love-frontman Willem Jonker. Daarnaast kun je tijdens de Jam Session zelf ook een instrument oppakken en maak ook jij onderdeel uit van het programma!
In Volt is er met Eye Ye Fry een interactieve doorlopende act, waarbij je als bezoeker zelf mee doet.

Onderwijsmuseum
Het Onderwijsmuseum gaat om 20.00 uur van start met een exclusief optreden van poprockkoor Xing Rocks, dat je misschien kent uit de halve finale van Hollands Got Talent. Maar er is méér! In het museumcafé vindt een ‘old-skool schoolfeest’ plaats o.l.v. dj Vuige Victor, ToBe jeugdtheaterschool neemt je mee naar ‘Planeet Disco’, er is een workshop Handlettering en onze hoofdonderzoeker Jacques Dane vertelt over seksuele voorlichting en anti-masturbatiebankjes op school. Ook onze inspirerende tekententoonstelling ‘In Perspectief’ is uiteraard te bekijken!

Dordrechts Museum
In het Dordrechts Museum komen meesterwerken tot leven. Er is meesterlijk theater van de Tafel van Vijf waarbij je oog in oog komt te staan met Rembrandt. Daarnaast duiken de artiesten van Muziektheater Hollands Diep in de 17de eeuw tijdens hun pop-up optreden. Tijdens de Cultuurnacht in het Dordrechts Museum ontdek je zowel grote als kleine meesters. Verlaat de museumpoorten niet voordat je jezelf hebt laten vereeuwigen als meesterwerk!

Kunstmin
Kunstmin programmeert deze editie op maar liefst 3 locaties, te weten de tuin van Schouwburg, de kleine zaal in de Schouwburg en in het Energiehuis. In de tuin van Kunstmin kun je genieten van de AMI6, een dansende, vermakelijke en flirtende oldtimer door van oorsprong Dordtse Tristan Kruithof. In VOLT is er met EYE YE FRY een interactieve doorlopende act, waarbij je als bezoeker zelf mee doet. In de Kleine zaal staan Evil Weblords II, van Urland en Oneseconds geprogrammeerd, een interactieve, multi-player videogame waarin de wereld van gamen en de wereld van theater samenkomen. Versla als bezoeker de vijand en zorg ervoor dat het internet weer veilig is!

De Bibliotheek AanZet
Lars van der Werf is Nederlands populairste dichter op social media en tijdens de Cultuurnacht is hij in Dordrecht met een bijzonder optreden waarbij hij voordraagt in het donker! In een volledig verduisterde bibliotheek ga je met een zaklamp op expeditie, onderweg kom je allerlei verrassende activiteiten tegen.

Meer info is te verkrijgen op www.dordtsecultuurnacht.nl

ToBe Tipt

Geef je mening
Geef je mening
over deze pagina
Geen geldig e-mailadres
Geen mening / suggestie ingevuld
Meer feedback achter laten?