Blog: WHOP Goes Pop - ToBe
share

Blog: WHOP Goes Pop

Iedere laatste dinsdag van de maand komt er een gezellige groep 55-plussers bij elkaar in het Energiehuis tijdens WHOP Goes Pop. Dit open podium voor muziek wordt georganiseerd door een enthousiast vrijwilligersteam, waaronder Dordtenaar Ad Klous. Hij was ruim zes jaar geleden een van de initiatiefnemers van WHOP Goes Pop. In deze blog vertelt hij over wat WHOP Goes Pop en zijn liefde voor muziek hem hebben gebracht. “Als ik mensen een leuke middag bezorg geeft dat veel voldoening.”

door Ad Klous

Op mijn 18e startte ik als DJ bij Bibelot, toen nog in een kerk. Dit was eind jaren 60, daarna ben ik altijd muziek blijven verzamelen. Jaren later werd ik vrijwilliger bij het Onderwijsmuseum en draaide ik tijdens de Dordtse Cultuurnacht muziek uit mijn jeugd, zoals de Golden Earring. Daar ontstond Vuige Victor, mijn DJ-naam. Ik draaide ook in Brandstof, het café van Bibelot (zie foto). Eigenlijk heb ik dat DJ-en dus nooit afgezworen. Leuk om te doen, een avondje draaien met muziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90. Voor elke generatie wat wils!

“Voor mij is het belangrijk om naar de mensen toe te gaan om ze een fijne muziekervaring te geven. Ik zie dit als mijn missie.”

Eerste keer op het podium

Het kriebelde altijd al om meer te doen met muziek. Via YouTube ontdekte ik karaoke, dat deed ik veel thuis. Maar toen iemand met een krantenknipsel aankwam van de Dordtse senioren talentenjacht Silver Talent Show in 2015 dacht ik: laat ik het eens een keer voor publiek proberen. Ik was natuurlijk heel zenuwachtig voor het optreden. Ik had geen podiumervaring en wist niet zo goed hoe ik me een houding moest geven, alles was nieuw. Maar na die eerste Silver Talent Show had ik de smaak te pakken en wilde ik graag een stapje verder komen. Ik nam zangles bij de Winkel van Zingkel om aan mijn techniek en presentatie te werken, dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds.

Ontstaan WHOP Goes Pop

Nu is het anders, maar in die tijd was er in Dordrecht op cultureel gebied verder weinig te doen voor senioren. Via de Silver Talent Show leerde ik veel mensen kennen, waaronder Klaartje van den Hurk. We zongen wel eens samen en kwamen door de open podia van Popcentrale (Energiehuis) op het idee om een maandelijks open podium speciaal voor senioren te starten. Popcentrale stond hiervoor open, WHOP Goes Pop was geboren en sinds dit jaar organiseren we het samen met ToBe.

The Oldies

Tegenwoordig treed ik, naast WHOP Goes Pop, soms op met andere “Whoppers” op onder de naam The Oldies. We verzorgen optredens in verzorgingstehuizen, op feestjes en in cafés en restaurants. Sinds anderhalf jaar vorm ik het duo CenA met gitaarvirtuoos Cees Bakker (zie foto). CenA heeft een bijzonder repertoire van Nederlandstalige en Engelstalige luisterliedjes van o.a. John Denver, Simon & Garfunkel, Boudewijn de Groot en Cornelis Vreeswijk. In de zomermaanden lopen we langs terrassen in het centrum van Dordrecht en spelen we overal een paar nummers.

Naar de mensen toe

Voor mij is het belangrijk om naar de mensen toe te gaan en ze een fijne muziekervaring te geven. Ik zie dit als mijn missie. Hier kan ik echt iets van mezelf in kwijt. Het hoeft ook niet allemaal technisch perfect te zijn, het is vooral leuk als er meegezongen -geklapt en -gedeind wordt. Ik kom in veel verzorgingstehuizen, soms speel ik in een huiskamer van een woongroep voor 10 mensen en soms op een binnenplaats met veel publiek en waar mensen zelfs een dansje wagen. Als ik mensen een leuke middag bezorg geeft dat veel voldoening.

Live stream

Door corona was het lange tijd niet mogelijk om op te treden. Ik ben toen zelf muziek gaan maken en opnemen in mijn eigen studio (zie foto). Sindsdien stream ik één keer per maand live op Facebook en YouTube onder de naam KdotAdrian Swinging Saturday. De nadruk in het repertoire ligt op country en western, mijn lievelingsmuziek.

Wil je, net als Ad toentertijd, je eerste stap op het podium zetten? Meld je dan via projectbureau@sce.nu aan voor WHOP Goes Pop op dinsdag 31 januari.

WHOP Goes Pop is er voor iedereen vanaf 55 jaar die graag wil optreden voor publiek, of dat graag wil uitproberen, en natuurlijk voor iedereen die wil luisteren. Sportiviteit en liefde voor muziek staat voorop.

ToBe Tipt