share

1000 leerlingen op Cultuursafari bij ToBe

Van dinsdag 19 t/m vrijdag 22 september vond de Cultuursafari 2017 plaats in Dordrecht. Tijdens de Cultuursafari maakten leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Dordrecht en Zwijndrecht kennis met acht culturele instellingen in Dordrecht waaronder ToBe cultuurcentrum met het multidisciplinair project Spektakel Kath&Draal.

Spektakel Kath&Draal
Het vertrekpunt voor het programmaonderdeel van ToBe in het Energiehuis is Energie! De inspiratie komt voort uit het industriële aspect van het Energiehuis, maar ook het monumentale van het gebouw. Vroeger was dit gebouw  een elektriciteitscentrale waar veel bedrijvigheid heerste. Machines draaiden en produceerden af en aan. Mensen stonden aan de lopende band om dit proces  te controleren en om onderdelen te fabriceren. Spektakel Kath&Draal is een multidisciplinair project waar beeldende kunst, media en muziek samenkomen.

Menselijke machine
De theaterzaal Ketel 2 krijgt de allure van een kathedraal waar de menselijke machine aan het werk is. Een industriële kathedraal . Voor deze cultuursafari is hij  omgevormd in een bouwplaats waar de menselijke machine weer aan het werk gaat.  Hier wordt in een working proces een installatie gefabriceerd.

Working proces
Alle leerlingen van de Cultuursafari werken mee aan het eindproduct onder leiding van docenten Helen Hietbrink (beeldend), Leonieke de Kleer (muziek) en Henny van Ham (media). Gedurende 4 dagen hebben bijna 1000 leerlingen in 19 groepen van maximaal 50 leerlingen per groep  in slechts drie kwartier een bijdrage aan deze installatie gegeven.

Expositie: zaterdag 23 september tot en met donderdag 5 oktober
Iedere groep maakt zijn eigen banier. Op rollen stof worden tekeningen van menselijke figuren gemaakt. Er worden sjablonen van gereedschappen en tandraderen getekend en gesneden. Deze worden afgedrukt in de menselijke figuren. Daarnaast wordt er muziek gemaakt. Een ritme van industriële geluiden en klanken in een soundscape. In diverse hoeken zijn kleine camera’s opgehangen die om de zoveel seconden een foto maken.

Dit geheel wordt gemonteerd en versneld afgespeeld tijdens de expositie

 • zaterdag 23 september t/m donderdag 5 oktober
 • Energiehuis, theaterzaal Ketel 2
 • openingstijden:
  • maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur
  • zaterdag van 12.00-16.00 uur
  • (vrijdag en zondag gesloten)

Openingsspektakel: donderdag 28 september 20.00 uur

De opening van de exposite is op donderdag 28 september om 20.00 uur en je bent van harte welkom om het eindresultaat te bekijken.

 • De banieren van elke groep worden getoond met op de achtergrond het hele werkproces van de 1000 leerlingen in vier dagen tijd in beeld.
 • Leerlingen van het Insula college Halmaheiraplein havo 4 houden live een presentatie van de muziekcompositie die zij gecomponeerd hebben.
 • Ook is er een presentatie van de dansgroep Modern Jazz 21+ onder leiding van Nathalie van Driel. In één les is er een dansspektakel gemaakt geïnspireerd op de installatie die af was op dat moment. 

Alle leerlingen, docenten en belangstellenden zijn van harte welkom om het eindresultaat te bekijken.

Achtergrond Cultuursafari
Het Servicebureau Onderwijs & Cultuur organiseert de Cultuursafari in samenwerking met de culturele instellingen de Bibliotheek AanZet, Dordrechts Museum, Hof van Nederland, Cinema The Movies, Onderwijsmuseum, Schouwburg Kunstmin, poppodium Bibelot en ToBe cultuurcentrum. Deze culturele instellingen werken met elkaar samen een enerverend en uitnodigend programma samen te stellen.

De Cultuursafari is voor leerlingen van het voortgezet onderwijs die het vak CKV (culturele en kunstzinnige vorming) op school volgen. De leerlingen van Loket Zwijndrecht, het Wellant College, Johan de Witt Gymnasium, Walburg College Zwijndrecht, Stedelijk Dalton Lyceum en het Insula College ervaren kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen!

ToBe Tipt

Geef je mening
Geef je mening
over deze pagina
Geen geldig e-mailadres
Geen mening / suggestie ingevuld
Meer feedback achter laten?