Home > FAQ > FAQ Cursussen Muziek
share

FAQ Cursussen Muziek

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de cursussen Muziek. (Frequently Asked Questions) - FAQ

MUZIEK

 1. Hoe gaat de plaatsing en wat wordt mijn lestijd?
  Jongere kinderen (6-12 jaar) kunnen starten met muziekles in de InstrumentKlassen. Deze zijn op alle dagen rond 16.00 uur en op woensdag eerder op de middag. Dit zijn cursussen van 15 lessen in een groep. Houd er rekening mee dat je voor een aantal instrumenten niet op elke dag terecht kunt. De lestijd staat vast.
  Inschrijven voor duo-, trio- of kwartetles voor het hele seizoen doe je samen met een maatje. Voor deze lessen neemt de klantenservice of de docent contact met je op om een lestijd af te spreken. In principe is er altijd plaats.
  Een inschrijving voor privéles plaatsen wij op een wachtlijst. Zodra er een plek vrij komt nemen we contact met je op. 
 2. Kan ik een keertje meedoen in de lessen om te zien of de les mij bevalt?
  Vanaf 12 jaar kun je je inschrijven voor een proefles. Kijk op onze website bij PROEFLESSEN voor meer informatie.
 3. Wat is het verschil tussen slagwerk en drums?
  Slagwerkles is drummen plus een heleboel andere slagwerkinstrumenten. Dit is afwisselend en je leert om in een orkest, harmonie, brassband of fanfare mee te spelen. Drumles is uitsluitend les op een drumstel. Hiermee kun je gaan spelen in een band.
 4. Kan ik zelf aangeven van welke docent ik les wil hebben?
  Je kunt altijd je voorkeur voor een docent opgeven op het inschrijfformulier. Wij proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar we kunnen niet garanderen dat je ook van deze docent les krijgt.
 5. Kan ik me voor meerdere instrumenten inschrijven?
  Dat is mogelijk, maar het tweede vak is wel altijd buiten subsidie, dus tegen een hoger tarief. De aangesloten gemeentes hebben namelijk bepaald dat iedereen slechts recht heeft op één subsidieplaats per persoon per schooljaar .
 6. Als ik me op de wachtlijst laat plaatsen, geeft dat dan verplichtingen en kosten?
  Je kunt je vrijblijvend op de wachtlijst laten plaatsen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het is wel prettig als je je afmeldt als je afziet van muzieklessen. Hierdoor blijft onze wachtlijst up-to-date.
 7. Welk instrument kan mijn kind het beste kiezen?
  Hiervoor is Kies een instrument ideaal. Deze cursus start twee keer per jaar en kinderen kunnen de cursus meerdere keren volgen. Na KEI (Kies een Instrument) stromen de kinderen door naar de InstrumentKlassen van het instrument van hun keuze.
 8. Wat moet ik hebben of kunnen om muziekles te volgen?
  Als je veel rendement uit je lessen wilt halen, moet je over een redelijk instrument beschikken en moet je in de gelegenheid zijn om dagelijks te kunnen studeren. Eén keer per week oefenen is beslist niet voldoende. Ook is het voor diverse instrumenten mogelijk deze te huren, meer informatie vind je HIER. Je hoeft je sporen op muziekgebied nog niet verdiend te hebben. Je kunt op elk niveau instappen en wordt naar niveau ingedeeld.
 9. Kan ik zelf de muziekstijl kiezen?
  Het spreekt vanzelf dat je kunt spelen wat jij leuk vindt. In overleg met je docent spreek je af wat je graag wilt leren en wat je muzikale voorkeuren zijn. Samen kijk je of je wens haalbaar is en wat je daarvoor moet doen. Schroom niet om dit met je docent te bespreken. Ook je docent heeft zo zijn eigen voorkeuren en specialismen. Samen stel je een programma voor de lessen op.
 10. Is tussentijdse plaatsing mogelijk?
  Tussentijdse plaatsing is alleen mogelijk als er nog subsidieplaatsen beschikbaar zijn van de gemeente waar je woont en als de docent nog plaats heeft in zijn rooster.
 11. Als ik geplaatst wordt krijg ik dan alleen les?
  Er worden zoveel mogelijk leerlingen in duo-, trio- en kwartetlessen geplaatst; 2 leerlingen in 30 minuten, 3 in 40 of 4 in 50 minuten. Duo,-trio- of kwartetles is alleen mogelijk als je je samen aanmeldt. Indien dit niet mogelijk is krijg je privéles (uiteraard geldt hiervoor een hoger tarief).  
 12. Ben ik niet te oud? Heeft het zin met muzieklessen te beginnen?
  Je bent nooit te oud om te leren. Het is de moeite waard om het volgen van een muziekles eens te proberen. Vraag je van te voren af: wat wil ik bereiken? En kan ik er voldoende tijd aan besteden? Onze oudste leerling is 87 jaar.
 13. Ik wil graag muzieklessen volgen, maar niet elke week. Is dit mogelijk?
  Lessen zijn 1x per 14 dagen mogelijk vanaf 16 jaar. Dit kan alleen als je een gevorderde leerling bent, geen beginneling. Meestal wordt in overleg met je docent bepaald of het verstandig is om 1x per 14 dagen les te krijgen. Ook is het mogelijk een knipkaart te kopen voor 10 lessen van een half uur. Deze lessen moeten binnen de duur van het schooljaar worden opgemaakt. Het is dus niet mogelijk lessen over te hevelen naar het schooljaar erna. De data worden in overleg bepaald. De tarieven staan bij TARIEVEN MUZIEK.
 14. Zijn examens verplicht?
  Nee, de examens zijn niet verplicht. Er is een examenroute als pluspakket bij instrumentale lessen. Deze examenroute is voor alle muziekleerlingen. De Hafabra examens zijn ook onderdeel van de examenroute. Je kunt een diploma behalen op  A, B, C en D niveau.
 15. Moet ik al noten kunnen lezen?
  Wanneer je begint hoef je geen voorkennis te hebben. Je hoeft geen noten te lezen om te kunnen spelen. We helpen je op weg. Alle basisprincipes worden uitgelegd en je zult zien dat je gelijk in de eerste les al met de muziek mee kunt spelen of zingen.
 16. Vanaf welke leeftijd is muziekles mogelijk?
  Kindercursussen zijn er vanaf 7 maanden. De minimumleeftijden zijn als volgt: 5 jaar voor viool, 7 jaar voor de andere instrumenten, 8 jaar voor trompet (i.v.m. wisselen van de voortanden) en 10 jaar voor zangles. Klassikale lessen zijn al eerder mogelijk, Muziek voor baby’s start al met 7 maanden!
 17. Een “gewoon” of elektronisch drumstel?
  De drumles kan op zowel een “gewoon” als een elektronisch drumstel gevolgd worden. Je kunt bij de aanschaf van een instrument altijd advies vragen aan de docent over merk, type e.d.
 18. Hoeveel moet ik per week oefenen?
  Om een goed gevoel met je instrument te krijgen, moet je minimaal 1 à 2 uur per week oefenen. Dit werkt het beste als je tijd verspreidt over zoveel mogelijk dagen. Hoe meer je oefent, hoe beter. Neem zo vaak als het kaneven 5 minuten met je instrument en voor je het weet heb je uren per week geoefend.
 19. Wanneer starten de lessen?
  Als je individuele les wilt, kan dit meestal binnen een paar weken worden geregeld. Geef je je op voor duo-, trio- of kwartetles, dan is dat nel geregeld.
 20. Houden jullie mij op de hoogte van de vorderingen van mijn kind?
  De leerlingen tot 13 jaar krijgen een keer per jaar een rapport. Ook is het mogelijk de docent te spreken op een voorspeelavond of soms voor/ na de les.

ToBe Tipt

Geef je mening
Geef je mening
over deze pagina
Geen geldig e-mailadres
Geen mening / suggestie ingevuld
Meer feedback achter laten?